en dag på jobbet

Intervju med Mikael Eriksson, Tournament Director på Europatouren

PQ hade nöjet att få träffa en svensk Tournament Director (TD) på Europatouren och fråga honom om hur livet ser ut för någon som lever med golf dagligen och har 150 resdagar per år.

Micke, vad gör enTournament Director?
– Som TD har man totalansvaret för en tävling och det kan innebära att man i vissa tävlingar ansvarar för upp till 1000 personer. Man kan väl säga att en TD har ansvaret för allt ”innanför repen”. Allt från spelar-
servicen med bra hotell och mat till att banan är spelbar och uppsatt på ett sätt som krävs för en internationell tävling på hög nivå. 

– En stor del av jobbet görs innan själva tävlingen och innebär totalt 3-4 besök på banan, med första besöket åtta månader innan tävlingen börjar. Tillsammans med greenkeepern kollar man att banan håller måttet, sedan behöver PRO-AM tävlingen, TV–arrangemang, mat och middagar arrangeras för att nämna några saker. Fungerar inte allt som ett oljat maskineri är det mig de kommer till.

Hur ser en vanlig tävlingsdag ut på jobbet?
– En vanlig tävlingsdag på jobbet börjar en timme före första start, cirka 05.30-06.30 beroende på årstid och hur ljust det är ute. Tillsammans med två domare sätter vi upp banan för spel, vilket innebär att tee- och flaggplaceringar bestäms. Därefter handlar det mycket om att se till att spelarna håller speltempot under dagen och vara behjälplig vid regelfrågor, oftast kniviga sådana.

En avslutande fråga, för jag förstår att du är en upptagen man, men hur fick du jobbet?
– 1992 såg jag en notis i Svensk Golf där Europatouren sökte en svensk domare. Jag sökte jobbet, klarade intervjun och började jobba på Europatouren den 1 januari året därpå. Det höll jag sedan på med fram till 1998 då jag blev TD och det har jag fortsatt med sedan dess. Idag håller jag i åtta tävlingar per år som TD och utöver det så är jag chefsdomare, eller Chief Referee som det heter på Europatouren, för fyra tävlingar.

– Dessutom är jag chefsdomare på några Challenge tour tävlingar. Jag dömer också ett par majors per år och nästan varje gång som Ryder Cup spelas. Genom åren har det blivit ganska många tävlingar och i år dömde jag till exempel British Open för tjugonde gången.

Vi tackar Micke för att han tog sig tiden till att ställa upp på en intervju för PQ och våra läsare och önskar honom lycka till med jobbet som Tournament Director på Europatouren.

Mikael Eriksson

ProQuality AB
Adas väg 8, 311 72
Falkenberg

0346-533 85
proquality@pqab.nu