Från grytor och slevar till wedgar och fairways

Stefan Holmström är en av Sveriges mest väl- renommerade kockar. Efter en lång framgångsrik karriär lade han förra året stekpannan på hyllan. Nu spenderar han tiden på golfbanan istället för i köket.

Stefan Holmström växte upp i Gislaved i Småland där han som 15-åring kom i kontakt med kockyrket för första gången. Han skulle senare utbilda sig på Göteborgs Restaurangskola och i samma stad lärde han känna kock- legendarerna Leif Mannerström och Crister Svantesson. Tillsammans jobba- de de på Restaurang Johanna som kom att revolutionera svensk gastronomi. Under sin karriär har Stefan drivit flera restauranger, vunnit utmärkelser och synts i TV4:s ”Kockarna kamp”.

Om du får välja ett ögonblick under din karriär som du får möjlighet att uppleva en gång till, vilket skulle det vara?

– Oj, det är svårt. Jag skulle säga att hela min karriär på drygt 50 år är ett enda stort ögonblick som jag inte ångrar en sekund. Från att ha varit ung och kre- ativ och driva egna restauranger till att nu följa och hjälpa unga duktiga kockar har varit en fantastisk resa.

Då har du inte helt gått i pension alltså?

– Inte helt, jag hjälper restauranger med utformning av menyer och utbildning av deras personal. Det blir även lite cateringuppdrag och gästspel. Jag engagerar mig även i maten som serveras för äldreboenden. Jag tycker det är för jävligt att de äldre hamnar på den gastronomiska baksidan, men det börjar bli bättre på sina håll och det ska jag fortsätta kämpa för.

…lika nervös som inför finalerna i årets kock!

Vid årsskiftet förra året valde Stefan att trappa ner och med mer tid över tog han upp golfkarriären på nytt. Redan 1979 började han spela golf, men med egen restaurang och små barn fanns det ingen tid för annat. Nu ska det bli mer tid på golfbanan.

Vad tycker du är det bästa med att spela golf?

– Under vintern har det faktiskt varit den golfinriktade fysträningen. Den har verkligen varit bra för kroppen. Annars är det den sociala biten. I bo- stadsrättsföreningen frun och jag bor i har vi till exempel den gemensamma golftävlingen Havsporten Open och snart ska vi åka på vår första golfsemes- ter tillsammans med goda vänner, det ska bli spännande. Jag är nästan lika nervös som inför finalerna i årets kock!

Och vad tycker du är det svåraste?

– Det är mycket som är fruktansvärt svårt med golf, haha. Men det handlar om att spela ofta och det har jag tänkt göra i år. Sonens blivande fru har spelat på Europatouren så jag får väl försöka snappa upp några tips från henne.

..samma känsla som när man var liten..

Skulle du säga att det finns några likheter mellan att laga mat och spela golf ?

– Det finns det definitivt. Man måste vara fokuserad och noggrann både i köket och på golfbanan. Det gäller att vara konsekvent också, ju mer jag tränar desto mer tur har jag som Ingemar Stenmark sa.

Du som kan det här med mat, vad brukar du ha med dig att äta ute på golfbanan?

– En dubbelmacka med ett utplockat kycklinglår, sallad och lite god dressing, det mättar bra. Men inget slår klassisk husmanskost efter 18 hål. Det är samma känsla som när man var liten och hade varit ute hela dagen. Då är aptiten som störst och maten smakar som bäst.

Tack för att du tog dig tid Stefan, och lycka till med golfen!